Centered Riding® met of zonder clickertraining

Wat is Centered Riding® ?

Een Centered Riding® les is een rijles waar vooral focus wordt gelegd op de ruiter. Het idee is dat als de ruiter het goed doet, het paard zal volgen.

Er wordt nadruk gelegd op :

   • een goede ruiter positie
   • de invloed van de ruiter op het paard
   • er wordt ook gewerkt aan bewustwording van de ruiter (zit ik nog steeds goed?)
   • en van het paard (beweging van het paard voelen, om dan op het juiste moment uw hulp te kunnen geven)
   • je wordt ook begeleid rond hoe een zo vriendelijk mogelijke hulp te geven die toch effectief is.

Tijdens dit proces worden er ook veel beelden gebruikt , om via de kracht van verbeelding kleine veranderingen in je lichaam teweeg te brengen die jou en je paard ten goede komen. 

In het begin ligt mijn focus vooral op de ruiter , maar na enkele lessen hebben we een woordenschat ontwikkeld waar ik met 1 woord je houding of reactie kan bijsturen. Vanaf dat moment gaan we ook aan je paard beginnen werken.    

Zelf doe ik aan clickertraining tijdens het rijden. Vanaf het ogenblik dat je echt aan je paard begint te werken, is het motiverend om hem te kunnen zeggen wanneer hij iets goeds gedaan heeft. Clickeren onder het zadel helpt om je paard gemotiveerd te houden tijdens het rijwerk , op voorwaarde dat je telkens clickt voor iets meer dan de vorige keer. Hier kan ik je ook in begeleiden.

Voor wie is Centered Riding® bestemd ?

Voor iedereen die rijdt ; kinderen, volwassen, ouderen, vrijetijdsruiters, wedstrijd ruiters , alle disciplines. 

Vaak is het zo dat ik je gedurende de eerste lessen uit je (vastgeroeste ) gewoontes haal op je paard, waardoor je het gevoel krijgt dat je niet meer kan rijden. Dit is volkomen normaal maar na een tijdje gaat het rijden bewuster en beter worden dan voordien. 

De eerste lessen gaan ook echt alleen over de ruiter, dus het is aangewezen om dit op een paard te doen die gewoon kan rondstappen zonder dat de ruiter te veel moet interveniëren. 

Clickertraining terwijl je aan het rijden bent?

Mijn rijlessen focussen op de ruiter omdat deze zijn paard moet opzetten om het juiste gedrag te doen. Maar als de ruiter het redelijk goed doet , beginnen we wel degelijk aan de training van het paard. Door op de juiste momenten te clicken wordt het duidelijker voor je paard wat van hem verwacht wordt. Door mijn ervaring met belonend rijden help ik je om de juiste dingen te clicken en te bepalen welke criteria wanneer geclickt dienen te worden. Omdat we echt beweging willen in het rijden wordt er typisch minder geclickt en worden de te clicken criteria veel vlugger opgeschaald dan wat men bij grondwerk gewoon is. Duur is hier ook veel belangrijker dan bij grondwerk. 

Dus de clickertraining in het zadel volgt dezelfde principes dan bij grondwerk, alleen zijn er een aantal dingen eigen aan het rijden waardoor de praktische toepassing iets verschilt.  Ik help je hier graag bij.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.