Grondwerk met of zonder clickertraining

Waarom grondwerk met paarden?

Grondwerk is je paard trainen terwijl jij als mens je op de grond bevindt. 

Via grondwerk kan je werken aan jullie onderlinge communicatie : Kan je je paard zeer precies laten vertrekken/stoppen als je ernaast staat? Kan je alle voeten verplaatsen in elke richting ?,… 

Je kan de signalen die je geeft verfijnen : hoeveel heb je nodig om een gedrag te krijgen?, welke aspecten zijn belangrijk (Wat je zegt?, Waar je met je handen doet? , Waar je staat? Hoe je bekken georiënteerd is? , …)?, is je signaalvoering (‘cueing’) wel duidelijk en eenduidig voor je paard? 

Omdat je aan communicatie werkt, verbetert grondwerk de relatie met je paard. 

Je kan ook voor een aantal zaken gaan desensibiliseren vanop de grond (deken, waterslang, insectenspray, hoefsmid, …)

Via grondwerk kan je je paard leren om een fijn paard in de omgang te zijn, zodat zijn dagelijkse verzorging gemakkelijk en zonder stress voor mens en dier kan verlopen.

Dankzij grondwerk kan je als mens ook meer inzicht krijgen in de biomechanica van een paard , hetgeen  je ook kan gebruiken tijdens het rijden. 

Ik kan grondwerk geven zuiver op R- ( negatieve bekrachtiging = pressure release ) of er clickertraining aan toevoegen (positieve bekrachtiging = R+). Als je kiest om enkel met R- te werken dan heb je natuurlijk de beperking dat je geen dingen kan trainen waar geen druk aan te pas komt (zoals apporteren, voetballen, dingen van elkaar herkennen, …). De motivatie van het paard is ook helemaal anders als je ook R+ gebruikt

Waarom clickertraining met paarden ?

Bij clickertraining gaan we iets lekkers geven aan ons paard als hij het goed doet. Dit kan tegelijk met de release als je pressure/relaese werkt, maar je kan ook dingen trainen waar helemaal geen druk aan te pas komt (apporteren, voetballen, ….) 

Dankzij clickertraining kan je aan je paard op een zeer precieze manier vertellen “ja dat is wat ik bedoelde” (hiervoor krijg je iets). Deze manier van trainen is veel aangenamer en duidelijker voor je paard dan wanneer je trainingsstrategie eruit bestaat om “neen” te zeggen als hij iets onjuist doet en dit te laten vallen als het goed is (R- = klassiek pressure-relaese training).

Natuurlijk is het zo dat als je begint te trainen met voedsel, dat de eerste lessen zullen gaan over “beleefd zijn in aanwezigheid van voedsel”. Zelf al wil je op termijn vrijheidsdressuur doen, zijn de eerste verplichte oefeningen ‘wachten in aanwezigheid van voedsel’, ‘blijven staan’, ‘ergens naartoe gaan’ en ‘ meegaan met de mens’. 

Andere voordelen van grondwerk en clickertraining met paarden

Grondwerk heeft ook het voordeel dat je zonder veel voorbereiding iets met je paard kan doen. Hij moet niet proper zijn, moet niet gezadeld worden, … Je komt bij je paard en je kan beginnen trainen.

Omdat grondwerk dikwijls meer gaat over communicatie (doet hij het juiste gedrag wanneer het gevraagd wordt), wordt er bij grondwerk vaak weinig fysieke inspanning gevraagd van het paard. Er kunnen zelfs een aantal stilstaande gedragingen getraind worden (hoofd laag, blijf, discriminatie, … ). Dit maakt grondwerk uitermate geschikt is voor revaliderende paarden.

Soms gebruik ik ook grondwerk om aan mijn paard iets uit te leggen dat ik onder het zadel wil 

Wie kan aan grondwerk en clickertraining met paarden doen?

Iedereen kan grondwerk doen met zijn paard, kinderen, volwassen, rolstoelpatiënten. 

Wat betreft clickertraining moet je beseffen dat dit een super krachtige tool is. Paarden leren hiermee ontzettend vlug en zijn super gemotiveerd. Maar dit eist ook zeer goede training skills van de mens. Dit is zeer accuraat trainen. Iedereen kan dit leren maar je moet wel bereid zijn om je in te zetten om zeer consequent en accuraat te zijn in je training. Daarom raad ik aan dat kinderen maar 30min les nemen bv. 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.