FAQ

Veelgestelde vragen

Praktische vragen rond mijn lessen

Hoeveel kost een les?

€40 /u eventueel vermeerderd met verplaatsingskosten (indien ik langer dan 30min van bij mij thuis onderweg ben)

Hoe kan ik mijn les betalen?

cash (graag gepast), QRcode op gsm

Bij terugkomende klanten kan er ook via overschrijving betaald worden

Geef je ook stages of workshops?

Ja maar ik organiseer ze zelden zelf. Ik heb een halve dag/dag tarief. Dat is wat de organisatoren aan mij betalen. Zij zorgen dan voor locatie en deelnemers. Zij vragen dan aan de deelnemers wat zij fair vinden. 

Dit zijn een aantal ideeën voor workshops : 

  • Starten met clickertraining ( 1 dag )  
  • Lichaamsbewustzijn voor ruiters (3u, eventueel aangevuld met rijlessen daarna)

Beide bevatten een theoriegedeelte. Hiervoor is er een ruimte nodig (zaal, hangar, stal, …) waar we beschut van de weersomstandigheden kunnen werken.

Indien er rijlessen zijn, zijn er  uiteraard paarden en een rijbak nodig.

De clickertraining workshop heeft ook een praktijk gedeelte . Hiervoor is een paddock ideaal, maar met rijpiste of een grote stal lukt het ook wel. 

Heb ik een eigen paard nodig om bij jou te lessen?

ja. Ik leen mijn mijn paarden niet uit. Dus je moet ergens een paard ter beschikking hebben wil je grondwerk of rijles bij mij volgen. Ik heb wel een hoop lichaam bewustwordings oefeningen zonder paard dat ik met jou kan doen (zie lichaamsbewustzijn voor ruiters). Maar eens je deze oefeningen aan de grond gedaan hebt , is het wel de bedoeling dat je dit toepast als je op een paard zit.

Welk materiaal heb ik nodig als ik bij jou les wil volgen?

Voor de rijlessen verwacht ik dat je zadel en hoofdstel passen en dat je opstapt met een opstapblok. 

Voor de grondwerklessen heb je een leidtouw nodig (3-4m). Touwhalster is enkel nodig bij zeer onbeleefde paarden. 

Wil je clickertrainen heb je het volgende nodig : 

-iets lekkers waarvan je vele kleine beetjes kan geven. Dit kan een deel van het voer zijn, wortelschijfjes, gezonde snoepjes, …Deze dienen klein genoeg te zijn dat het paard er niet te lang moet op kauwen, maar groot genoeg zodat hij niet per vergissing in je vingers bijt

-dit lekkers moet vlot te nemen zijn. In de winter kan dit in de zakken van je jas, in de zomer heb je wel echt een voertasje nodig. Ga voor eentje dat open kan blijven staan indien nodig, maar ook goed sluit (modellen met metalen reep aan de opening zijn ideaal) 

-een targetstick (kopen of zelf maken)

Kan ik bij jou thuis komen les volgen?

ik beschik over een kleine buitenpiste  (15×35). Wie thuis geen rijbak heeft, kan tot bij mij komen. 

Vanaf welke leeftijd kan men les bij jou volgen?

Elke leeftijd is welkom voor grondwerk. Clickertraining vraagt wel wat redenering en accuraatheid van de trainer. Voor jonge kinderen is het vaak moeilijk om zich daarop te concentreren gedurend een heel uur, dus dan raad ik aan om maar 30min les te nemen.

Aangezien de rijlessen over ruiter-bewustzijn gaan vraagt dit ook veel concentratie en geldt eigenlijk hetzelfde.

Vanaf welke leeftijd kan mijn paard grondwerk doen? Tot welke leeftijd?

Eigenlijk kan je grondwerk doen met paarden van alle leeftijden. Grondwerk met R+ (clickertraining ) ook. Voor jonge paarden is dit zelfs super om een goede duurzame relatie met de mens op te bouwen, nog voor ze onder het zadel zijn. De enige beperkingen die ik zie is dat het veulen wel al iets anders dan moedermelk moet nemen. Het is wel zo dat de concentratie van veulens minder is, dus dan dienen we te werken in vele korte sessies.

Ook met oudere paarden kan je clickertrainen. Men zou denken dat deze minder snel leren, maar in de praktijk stel ik vast dat de snelheid van leren eerder afhangt van de intelligentie van het paard, veel meer dan van de leeftijd

Kom je op verplaatsing? Hoe ver wil je rijden voor een les ?

Ja, ik kom op verplaatsing. 

Tijd is de beperkende factor in mijn agenda. Al wat binnen de 30 min van bij mij thuis ligt(Google maps in ideale omstandigheden ), is geen probleem om tot daar te gaan en les te geven . Als ik langer moet rijden komen er verplaatsingskosten bij. 

Om te bepalen of ik tot bij jou kom, gebruik ik de volgende vuistregel : ik wil niet in het totaal langer in de wagen zitten dan dat ik les geef. Dus als ik 1 u moet rijden om tot bij jou te geraken , moet ik 2 lessen hebben (op jouw locatie of op een locatie daar in de buurt). 

Moet ik met voedsel werken als ik bij jou les volg?

Wat Centered Riding betreft, hoeft dit zeker niet (aangezien dat dit vooral over de ruiter gaat). Ik geef ook soms grondwerk zuiver op R- , dus zonder voedsel. Maar dit beperkt het aantal oefeningen dat je kan doen en maakt een aantal oefeningen moeilijker uit te leggen. Maar je kan inderdaad grondwerk volgen bij mij, zonder voedsel te gebruiken.

Geef je ook vrijheidsdressuur?

Ik ben niet gespecialiseerd in vrijheidsdressuur, maar ik weet wel hoe je iets aanleert aan je paard en heb wel ervaring met een aantal vrijheidsdressuur gedragingen zoals Spaanse pas, compliment, op podium staan, berggeit, spagaat

Kan jij op mijn paard komen rijden?

nee. Ik ben ouder dan 50 jaar en moet veel te lang herstellen als ik op mijn leeftijd van een paard val. Daarenboven is het risico te groot dat ik hierdoor arbeidsongeschikt wordt. Ik rij om de twee dagen mijn eigen paard en zou dit graag nog lang blijven doen. 

Grondwerk doen met iemand anders zijn paard vind ik geen probleem

Kan ik bij jou terecht voor trailerladen?

ja en nee. 

Mijn eerste paard had een trailerlaadprobleem en ik heb daar zoveel mee meegemaakt en zoveel energie moeten insteken, dat ik uiteindelijk een aversie gekregen heb van het trailerladen. 

Het is ook zo dat ik overtuigd ben dat eens je een trailer laadprobleem hebt je er nooit 100% van af raakt. Je gaat het beter kunnen maken, en je gaat met veel geduld hem uiteindelijk kunnen laden. Maar het zal altijd een stressmoment blijven. 

De enige goede weg om een paard te hebben dat makkelijk laadt is :

  • Vanaf het paard jong is, veel R+ grondwerk te doen , zodat je een bankrekening van vertrouwen aanlegt
  • En hem dan gradueel hem bloot te stellen aan de trailer, zonder iets te forceren : ga je erin = super paard , ga je er niet in = niks aan de hand. Zodat de trailer echt vanaf het begin een zeer interessant , positief plezant ding wordt. Dat wil dus ook zeggen dat hij er op 1 dag kan instaan, of dat het 1 jaar kan duren. Maar je moet dus absoluut elke negatieve ervaring met de trailer vermijden. 

Voor dit laatste kan ik je begeleiden, maar een paard dat al een laadprobleem heeft, omscholen naar terug wel te laden, dat doe ik niet meer. 

Bij een paard dat wel laadt , maar niet vlot , kan ik wel begeleiden om het beter te maken. In dat geval gaat het meer over de aandacht van uw paard bij u houden en een duidelijke communicatie hebben, en niet zozeer over een paard dat bang is van de trailer . 

In welke talen kan ik bij jou les volgen?

Mijn moedertaal is Nederlands, maar ik geef eveneens les in het Frans en in het Engels

Woordenschat

Wat is Clickertraining?

Wat in de omgangstaal clickertraining genoemd wordt is eigenlijk trainen met positieve bekrachtiging (R+). Het woordje ‘positief’ duidt hier op het feit dat er iets aan de omgeving toegevoegd wordt (meestal iets lekkers) om het gewenste gedrag te bekrachtigen. 

Omdat timing van groot belang is als je een paard wil trainen , en je dus , als je enkel met voedsel werkt , altijd te laat bent , gebruiken we een geluid om aan te geven dat wat er op dat ogenblik gebeurde goed was, en dat het lekkers er aan komt . Dit is een overbruggingssignaal naar het voedsel om het gewenste gedrag te markeren. 

Als overbruggingssignaal (‘bridge’) wordt er soms het geluid van een clicker gebruikt, maar dat kan evengoed een tongclick of een kort woord zijn. 

Dus is bij clickertraining , de clicker niet belangrijk, wel het feit dat je het juiste gedrag markeert en beloont met iets lekkers

Door iets lekkers te associëren met het gedrag dat we wensen, gaat dit gedrag steeds meer voorkomen. Eens we dit moment hebben, gaan we leertheorie gebruiken om ervoor te zorgen dat je paard dit gedrag enkel geeft als het gevraagd wordt, nooit als het niet gevraagd wordt, en het juiste gedrag ten gevolge van het juiste signaal 

Met clickertraining kan je op een zeer accurate manier aan je paard vertellen ‘ja dat is het wat ik van jou verwacht’. Je kan dit in elke context gebruiken en je kan dit ook bovenop alle andere technieken toepassen. Wij clickertrainers proberen echter wel altijd te gaan voor zo min mogelijk druk, zo paardvriendelijk mogelijk , een oefening in zeer kleine stapje verdelen, het gedrag veroorzaken door de omgeving te manipuleren om zo een historiek van beloning te krijgen. We moeten dus veel minder van die andere dingen doen omdat we juist met positieve bekrachtiging werken.

Clickertraining is superkrachtig om iets te trainen. En geef toe, ook al ben je geen clickertrainer, je geeft soms toch wel een snoepje aan je paard. Wat clickertraining eigenlijk doet je jou uitleggen hoe je dit snoepje optimaal kan inzetten voor een maximaal resultaat 

Omdat we met voedsel trainen zullen we tijdens de eerste lessen de nadruk leggen op beleefdheid in de aanwezigheid van voedsel. Ook al wil je vrijheidsdressuur doen (waar je echt R+ nodig hebt) gaan de eerste lessen gaan over wachten, blijven staan en beleefd zijn , niet over spaanse pas. 

Clickertraining kan je zowel van op de grond als in het zadel gebruiken. Wil je clicken tijdens het rijden , dan moet je wel eerst de click geïntroduceerd hebben vanop de grond en een aantal basisoefeningen doorlopen hebben.    

Wat is grondwerk?

Grondwerk is voor mij je paard trainen terwijl je als mens u op de grond bevindt. 

Je kan dit via de klassieke pressure release methode doen, of je kan hier clickertraining aan toevoegen. Sowieso wil ik dat mijn leerlingen eerst notie hebben van correct gebruik van pressure release. Daarna kan er zuiver op R- verder gegaan worden, of kan de clickertraining eraan toegevoegd worden. Het verschil is dat paarden veel meer gemotiveerd zij als je met R+ werkt en dat sommige dingen zoveel makkelijker uit te leggen zijn met clickertraining (sommige dingen kan je gewoon niet aangeleerd krijgen enkel op R-), maar trainen met voedsel eist wel dat de trainer veel rigoureuzer te werk gaat. 

Vroeger was longeren zowat het enige wat ruiters met hun paard vanop de grond deden. Daar komt nu stilaan verandering in. 

Ten eerste wil ik dat mijn paard gemakkelijk is in de omgang tijdens de alledaagse dingen ; halster aandoen, stilstaan bij zadelen en opstappen, voeten geven , braaf meekomen, medicatie nemen, wondverzorging, ….Dit is voor mij het minimum

Je kan ook werken aan jullie communicatie via grondwerk . Kan je je paard zeer precies laten vertrekken/stoppen , als je ernaast staat? Kan je alle voeten verplaatsen in elke richting ? 

Je kan hem desensibiliseren aan allerlei zaken vanop de grond (insectenspray, wassen , smalle doorgang, …

We zijn ook gewoon om het paard enkel fysiek aan het werk te zetten, maar paarden hebben ook een intelligentie. Met clickertraining kan je hen ook op signaal allerlei zaken leren herkennen bv. Ideaal voor paarden die even niet te veel mogen bewegen, of je kan ze leren om autonoom een parcours af te leggen

Je kan hen van alles uitleggen aan de grond, om nadien in het zadel te gebruiken. Beeld je bv in dat je jong paard eerst een parcours uitlegt aan de grond en dat je er nadien op gaan en gewoon mee passagiert door het gekende parcours. Is dit niet een heel paardvriendelijke manier om een paard zadelmak te maken. Ook zijgangen, overgangen , springen, … kunnen eerst vanop de grond gedaan worden. Door dit zo aan te pakken weet je zeker dat jij als ruiter de beweging niet stoort, en creëer je een historiek van beloning voor dit gedrag , zodat je paard meer kans heeft om het onder het zadel zal aanbieden 

Wat is Centered Riding?

Centered Riding is een manier om rijles te geven die zich vooral focust op de ruiter. Dus er wordt eerst gekeken of de ruiter goed zit, zijn paard onder zich voelt bewegen, hulpen heeft die goed getimed zijn en duidelijk zijn, … en pas als dat ongeveer in orde is, gebruiken we dit om het paard beter te maken. 

Concreet wil dit zeggen dat de eerste lessen het paard gewoon verondersteld wordt om rondjes te stappen of te draven, zonder dat we veel aan hem werken. De focus ligt tijdens de eerste lessen alleen op de ruiter. Vaak worden dan de gewoontes van de ruiter  in vraag gesteld ,wat vaak tot gevolg heeft dat de ruiter het gevoel krijgt dat hij helemaal niet meer kan rijden. Naarmate de lessen vorderen ga je de Centered Riding inzichten steeds meer integreren in je gewone rijden. 

Centered Riding is gebaseerd op de manier van lesgeven van Sally Swift. Zij had scoliose en gebruikte hiervoor allerlei lichaams bewustwording technieken  zoals Alexander Techniek, Thai chi, Feldencreis, ….Deze technieken heeft ze geïntegreerd in haar rijlessen.

Typisch aan Centered Riding is ook dat er heel veel gebruik gemaakt wordt van de kracht van verbeelding om iets uit te leggen : door je een beeld voor te stellen ga je onbewust veranderingen in je lichaam teweegbrengen die door je paard gepercipieerd worden. Dit is een zeer efficiënte manier om aan ruiters uit te leggen wat ze met hun lichaam moeten doen.

Centered Riding is nuttig voor elke discipline want elke discipline en elk niveau heeft baat bij een ruiter die zijn paard niet in de weg zit, duidelijk en stabiel is en een goede timing heeft. 

Je vind meer info over Centered Riding op Centerdriding.org of http://centeredridingbelgium.weebly.com/

Andere vragen

Raad je iedereen aan om via R+ te trainen?

Ja, omdat je zoveel meer kan uitleggen met R+ en de motivatie zoveel hoger ligt dan als je enkel via pressure release werkt. 

Echter heb ik 2 contra indicaties, 2 gevallen wanneer ik aan de mensen aanraad om niet te gaan clickertrainen. Het zijn allebei mensgerelateerde gevallen, dus voor de paarden zou ik altijd gaan clickertrainen

Het eerste geval is wanneer de mens echt geen training skills heeft ; geen timing heeft, niet consequent is, weinig observation skills heeft wat betreft zijn paard, het echt moeilijk is voor de mens om de kennis die ik meegeef rond trainingsmethodiek in de praktijk om te zetten. Deze mensen gaan nooit geen goede trainers worden. Ik kan enkel proberen met mijn lessen het een beetje beter te maken. Het probleem is dat met clickertraining alles zo vlug geleerd wordt dat dit voor gewenst gedrag en voor ongewenst gedrag geldt. De kans dat zulke mensen ongewenst gedrag trainen is groot, vandaar dat ik liever ga voor minder resultaat, maar ook minder bijkomende schade. 

Een tweede geval is bij mensen met een natural horsemanship historiek met heel veel druk en die ,als er iets gebeurt,  daar blijven op terugvallen. Een gevolg van meer belonen is minder druk moeten gebruiken om iets te bewerkstelligen en out of the box denken om problemen op te lossen. Er werd onderzoek gedaan dat aantoont dat belonen naast veel straffen meer stress veroorzaakt dan enkel straffen. Dus als deze mensen zo gewelddadig blijven reageren tov hun paard , ga ik bij de paarden nog meer stress veroorzaken als ik nu plots begin met wortels werken, dus dat doe ik niet. 

Wat niet wil zeggen dat je totaal zonder druk moet werken of dat als je paard je bijt , je hem niet op zijn plaats moet zetten. Maar de gebruikte druk mag nooit meer dan nodig zijn, en bij bijten zou de volgende vraag dan moeten zijn waarom je paard bijt (meestal frustratie wegens te moeilijk, te veel). Een paard straffen kan, maar dit zou niet meer dan 1 of 2 keer per jaar mogen zijn, anders is er fundamenteel iets mis

Maar los van deze 2 gevallen , raad ik absoluut iedereen aan om te clickertrainen

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.