Ik was van kinds af aan al gefascineerd door paarden, maar nooit thuis een eigen paard gekregen (want studeren was belangrijker) Ik mocht rijden (1x per week tijdens schoolperiodes en als we thuis waren tijdens vakantieperiodes) maar het niveau van de instructie en van de paarden waar ik in mijn jeugd op gereden heb, was weet ik nu, erg laag. Ik was toen gewoon blij als ik op een paard kon zitten, maar rijtechnisch hebben die jaren niet veel opgebracht.
Zenghi
In 2000 had ik voor het eerst de opportuniteit om mijn eigen paard te kopen (Zenghi). Ik was het huis uit, werkte fulltime , had 2 kinderen (waarvan jongste op dat moment 1 jaar was ) en was een huis aan het renoveren. Als ik daar nu op terugkijk was het niet slim om in deze omstandigheden een 3 jarige halfbloed arabier te kopen die nog maar juist zadelmak was, maar ik had uiteindelijk mijn eigen paard !
Zenghi ontpopt zich als een zeer moeilijk paard : moeilijk handelbaar onder het zadel (speedy gonzales, uiterst verschietachtig en als jij verschiet bokt hij), en moeilijk handelbaar aan de grond (niet stilstaan, niet in trailer gaan, bijten, steigeren, claustrofobisch).
Als ik er met mijn kennis van vandaag naar kijk, is Zenghi effectief geen evident paard omwille van zijn afkomst en zijn mentale capaciteiten (leert moeilijk omdat hij juist bang van alles is). Maar ik had op dat moment ook niet de kennis om hem te helpen. Daarenboven leidde ikzelf ook een stressvol leven. Die stress heb ik heel waarschijnlijk ook overgezet op hem, hetgeen ook niet geholpen heeft.
Ik ben van mening dat als je een dier koopt , je verantwoordelijk bent voor zijn welzijn. Ondanks alles was ik niet bereid om Zenghi te verkopen omdat ik echt ongerust was over wat er dan met hem zou gebeuren. Ik ben dus op zoek gegaan naar oplossingen om met hem overweg te kunnen. Ik heb mij verdiept in een hoop methodes, instructeurs , visies, ….Ik heb geproefd van de lessen van iedereen die beweerde dat ze mij konden helpen.
Uiteindelijk heb ik daaruit mijn eigen visie ontwikkeld. In een notendop komt deze neer op :
-
- Fan van R+ training. Dit is voor mij de effectiefste manier om een dier te trainen. Niet enkel werkt voedsel super motiverend, maar binnen de R+ wereld is er heel veel kennis van leertheorie aanwezig die , zelfs als je niet R+ traint, zeer nuttig is
- Alle Natural horsemanship strekkingen zijn eigenlijk allemaal hetzelfde nl gebaseerd op pressure release principe. De ene strekking legt gewoon focus op andere dingen dan de ander maar de toegepaste techniek is altijd gelijk. Ik ben ervan overtuigd dat het goed kunnen toepassen van pressure release essentieel is voor paarden mensen. Dus het is zeker waardevol om zich die handelingen eigen te maken, alleen is het voor mij fundamenteel om zo min mogelijk druk te gebruiken en eerder naar alternatieve oplossingen /settings te gaan ipv druk te escaleren.
- Wat betreft rijden is Centered Riding voor mij een eye opener geweest. Begin bij uzelf als je een beter paard wil
(voor meer diepgang : zie visie pagina en FAQ )
Clickertraining
Omdat ik met clickertraining echt wel veel vooruitgang boekte met Zenghi , ben ik mij daar intensief in gaan verdiepen. Ik ben zelf 6 keer naar de VS gereisd om deel te nemen aan de ClickerExpo . Daar heb ik enorm veel kennis opgedaan, dat ik dan met Zenghi aan de praktijk getoetst heb. Jullie moeten weten dat er een periode was waar ik geen rijbak thuis had, dus als ik ‘s avonds iets met mijn paard wilde doen , was het grondwerk (van klassieke dingen die NH mensen doen, tot kleuren discriminatie , apporteren, vrijheidsdressuur, …).
Omdat mensen de vooruitgang bij Zenghi zagen , kwamen er steeds meer vragen binnen om les te gaan geven. Ik ben dat dan ook gaan doen (omdat ik dit leuk vind). Ik heb dan ook mogen vaststellen dat Zenghi mij de compilatie had gegeven van al de dingen die ik bij afzonderlijk paarden bij mijn lesklanten ben tegengekomen, wat grondwerk betreft toch.
Intussen koop ik er een Shetland hengst bij (Bronco) om demo’s te doen. Dit leek mij stabieler dan mijn dramaqueen van een Arabier die thuis een hoop spectaculaire dingen kan, maar op demo helemaal flipt.
Omdat ik mijn eigen rijpiste kan aanleggen gaat het rijden met Zenghi nu toch wat beter. En omdat de lesklanten die ik met grondwerk geholpen heb , nu ook vragen voor rijles. Ik vind dat ik hier instructie voor mis. Daarom ga ik in 2010 de instructeursopleiding Centered Riding® volgen.
Dan komen een aantal jaren van verdere evolutie in de ingeslagen weg : meer klanten helpen, met Zenghi uiteindelijk kunnen doen wat men zou verwachten van een gewoon paard , hier en daar nog wat opleiding meepikken.
In 2016 staat Zenghi mank. Na een aantal periodes van rust + medicatie, werk hervatten en terug mank staan , beslis ik om hem op pensioen te zetten . Hij is op dat moment 18j.
Ik ga een ander paard kopen, maar wil zeker geen tweede Zenghi meer. Ik wil ook voldoende vrije tijd hebben om mijn nieuwe partner op te leiden zonder externe stress.
Ik beslis dan ook om mijn 4/5 job af te zeggen en mij definitief toe te leggen op het begeleiden van paarden en mensen. Ik kom met mijn werkgever overeen dat ik in 2017 stop, en wacht ook echt tot dan om een nieuw paard te kopen. In dat “tussen-paarden-jaar” ga ik een paard van een klant rijden en volg ik zitles op een braaf dressuur paard van mijn instructeur.
Capitaine
In mei 2017 koop ik Capitaine, een toen 5 jarig Camargue paardje dat tot dan in volledige vrijheid leefde nabij Arles (Frankrijk). We hebben gedurende een dikke maand alle dagen grondwerk gedaan : van gewone husbandry stuff, tot al wat hem kan voorbereiden op rijden. Dan is een ervaren ruiter er een aantal keren komen op rijden (was toen 46j en niet zo happig om de eerste keren op een paard te kruipen) . Daarna heb ik het terug overgenomen.
Mijn god, wat een fantastisch paard. Na 1 jaar was ik even ver als waar ik met Zenghi op 15j geraakt ben (natuurlijk heb ik intussen heel veel geleerd van Zenghi). Hij is meer een doorzetter dan Zenghi, beter gebouwd, en vooral heel slim (dat kweek je natuurlijk als je vanaf het begin clickertraining gebruikt).
Mijn oorspronkelijk doel met Capitaine was vooral buitenritten en trektochten maken, maar hij is zo goed dat ik mij toch laat verleiden om Working Equitation wedstrijden mee te doen. Hij gedraagt zich super op wedstrijd (wat mijn eerste prioriteit is). De resultaten zijn matig. We winnen geen wedstrijden , maar kwalificeren wel voor het Belgisch kampioenschap in 2023, waar we ook niet winnen , maar we waren er wel.
Ik ben nog volop aan het leren, aangezien Capitaine mijn eerste paard is waar ik meer kan op leren dan rond hobbelen in de 3 gangen. Daarnaast wil ook ik geen shortcuts nemen in zijn scholing : we gaan hem leren te verzamelen door goed te rijden en niet door hem in te snoeren of op te jagen. Ik heb ook een vertrouwensband met hem, hij gaat voor mij door het vuur, vangt mijn fouten op als het er op neer komt. Hij weet dat hij ook feedback mag geven over mij, en dat ik daarmee rekening houd. Ik ga hem dus nooit door iemand anders laten rijden om zijn scholing sneller te laten gaan. Langzaam maar zeker zijn we samen onderweg.
Na mijn jaren grondwerk met Zenghi , is dit nu op een laag pitje geraakt. Capitaine is kei-cool in de omgang, dus ik hoef geen husbandry te trainen zoals dat met Zenghi moest. Wil ik iets trainen dan gaat dit ook altijd veel vlugger dan verwacht, dus er is weinig uitdaging aan. Daarenboven steek ik nu veel meer tijd in rijden omdat hij daar echt vooruitgang in boekt. Mijn grondwerk op dit moment dienst voornamelijk om mijn rijden te ondersteunen (iets uitleggen, historiek van beloning creëren).
Clickeracademie
In 2021 heeft Inge Teblick een aantal clickertrainers samen gebracht , met als doel een clickertraining school op te richten. Zo is in 2022 de ClickerAcademie van start gegaan. Van een echte school met life les voor het eerste basisjaar en verschillende richtingen voor het tweede jaar, zijn we geëvolueerd naar een online platform waar online lessen worden aangeboden. Dit aangevuld met life praktijkstages waar je kan aan meedoen en gratis Q&A’s.
Tegenwoordig verschuift mijn activiteit dus meer van privéles, naar docent bij de ClickerAcademie waar ik online cursussen voor maak, vragen beantwoord in de Q&A en praktijkstages geef. Naast de basismodules , ben ik vooral actief in het rijden met clicker (3H-lijn).
Ik vind privéles geven nog altijd leuk, maar ik probeer dit momenteel te beperken tot niet te ver weg van bij mij thuis. Als ik verder rijd, wil ik wel enkele lessen kunnen geven. Vuistregel is dat ik niet langer in de auto wil zitten dan uren dat ik lesgeef. Zie de praktische info pagina voor meer uitleg rond les krijgen.
En voor de rest geniet ik van het leven en van mijn paardje…
Gevolgde opleidingen
Ik denk dat je van iedereen kan leren, daarom vind ik het belangrijk om de visie en technieken van veel verschillende trainers te bekijken. Als je actief met je paard meedoet aan een stage, dan vind ik dat je volledig moet meegaan in het denkpatroon en de technieken van de stagegever. Dit heb ik ook gedaan toen ik zocht naar oplossingen om Zenghi beter te maken. Dat heeft mij heel wat mechanische vaardigheden bijgebracht, zeker wat betreft grondwerk.
Na meer dan 20jaar ervaring heb ik een eigen manier van werken met paarden en denken over paarden ontwikkeld. Tegenwoordig ben ik veel voorzichtiger met waar ik actief aan meedoe met mijn paard. Enerzijds is dit omdat ik hem niet wil verwarren , maar anderzijds ook omdat toch niet altijd wil meegaan in de verhalen die trainers vertellen rond hun interactie met paarden.
Naar mijn ervaring zijn 3 aspecten aan een trainer :
-
- je hebt zijn trainingsfilosofie : hoe kijkt hij naar paarden en naar paarden trainen
- dan heb je wat hij concreet doet in zijn training
- en tot slot heb de manier waarop hij iets doet
Ik blijf geloven in het feit dat ik van iedereen kan leren, maar het gebeurt niet vaak dat ik op al deze aspecten het eens ben met een trainer. Dit neemt niet weg dat sommige technieken wel waardevol kunnen zijn en dan ga ik dan ook uittesten , maar steeds op een zo zacht mogelijke manier.